Lav selvvander i dine krukker

Hvad gør man med sine krukker, når man rejser på ferie ? Det er måske ikke så aktuelt lige nu, hvor det nærmest regner halvdelen af alle døgnets timer, meeen på den anden side, så kan du være helt sikker på at hvis du rejser på ferie, så bliver det dejligt solskinsvejr derhjemme.

Jeg har også sommerhus, hvor jeg ikke kommer så tit. Men jeg vil jo gerne have flotte blomster og krydderurter i krukker, når jeg så endelig kommer derop – eller til glæde for dem, der låner huset.

Så selvvanderkrukker er løsningen. Men de er bare så dyre at købe. Jeg vil gerne vise jer, hvordan jeg selv laver selvvander i mine krukker – nærmest gratis.

Du skal bruge:

  • en passende størrelse balje, potte, krukke eller, hvad du har lyst til. Det skal bare være noget uden hul i bunden.
  • en plastikbøtte. Det kan være en gammel spand, en plastikurtepotte, en skyrbøtte eller hvad der passer  forhold til din potte. Den må gerne fylde det meste af bunden af din plantebalje, men der skal være lidt plads i siderne. Bøtten kan være cirka halvt så høj  som baljen.
  • en plastikflaske – for eksempel en hel- eller halvliters sodavandsflaske eller en tom skyllemiddelflaske. Den skal kunne nå fra hullet i bøtten til den øverste kant af din plantebalje.
  • eventuelt nogle sten
  • jord og planter og vand

Når du har fundet dine ting frem, som kan passe sammen, skal du lave et hul i bøtten. Hullet skal have en størrelse, så din flaskes hals lige kan gå ned i det. I eksemplet herunder har jeg brugt en gammel plastikurtepotte som bøtte, og den var nem at skære et hul i.

Derefter skal du skære bunden af din flaske.

Sæt din bøtte med bunden opad ned i din plantebalje.

selvvander (2)

Hvis der er plads i din plantebalje ved siden af bøtten, kan du fylde op i siderne med sten. Men kun til samme højde som bøtten.

Sæt din bundløse flaske ned i hullet på bøtten. Der skal ikke være låg på flasken.

Nu skal du beslutte om du vil lave overløbshuller i din plantebalje. Hvis den skal stå et sted, hvor den ikke får regn behøver du ikke lave overløbshul. Men hvis den står ude i regnen, så kan man risikere, at planterne drukner, hvis krukken ikke kan komme af med det overskydende vand. I en plastikbalje er det nemt at lave nogle huller, fx bare med et søm. Hvis det er små huller, skal der nogle stykker til.

Overløbshuller skal laves i samme højde som bunden af bøtten er eller lidt lavere – ikke højere.

Hvis du bruger en urtepotte som bøtte, som jeg har gjort i eksemplet, kan du evt lægge en gammel klud over hullerne, så jorden ikke falder ned i bøtten.

For nu skal du til at fylde jord i din plantebalje. Sørg for at der kommer lidt løs jord ned mellem stenene – eller i siden af bøtten.
Lad være med at fylde den helt op før du har sat dine planter i.

selvvander (4)

Og når du har plantet, kan du hælde vand på, gennem flasken. Første gang du vander, skal du dog også vande jorden, så dine nye planter ikke tørster.

Hvis du har lavet overløbshuller i plantebaljen, vil du kunne se når du har vandet nok, for så begynder det at løbe ud af hullerne.

Når jeg laver selvvanderkrukker uden overløb (fx til mine stueplanter eller de krukker, som jeg ikke nænner at lave hul i), så bruger jeg en pind til at stikke ned i flasken. Når jeg tager den op, kan jeg se, hvor høj vandstanden er i bunden af krukken.

Jeg har lavet mange variationer af selvvanderkrukker. Fx i en gammel mælkejunge. Den nænner jeg ikke at lave hul i. Den var også lidt svær at få en passende bøtte ned i, så jeg fyldte den bare halvt op med sten, og så stak jeg et rør næsten helt ned på bunden mellem stenene. Røret erstatter flasken. Stenene udgør vandreservoir i stedet for bøtten. Jeg bruger en lang tynd pind, som jeg stikker ned i røret, for at finde ud af om der er vand i jungen.

Der går meget vand til at fylde en junge halvt op, selvom der også er sten i den. Og jo større vandreservoir man kan lave, jo længere går der mellem man behøver vande. Nogle af mine krukker i sommerhuset vander jeg aldrig. Regnen og overløbshullerne klarer det hele selv.

Hele princippet går sådan set ud på, at der står vand i bunden af plantebaljen. Noget af det nederste jord falder ned mellem stenene og vil komme til at fungere som en svamp, der suger vand op til resten af jorden.

Jeg håber, at du kan bruge min vejledning. God fornøjelse

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *