Dræbersnegle

Det er svært at elske dræbersnegle – selvom man er en stor dyreven. Jeg må indrømme, at jeg dræber dræbersnegle. Det er det eneste dyr jeg slår ihjel (altså undtagen, hvis jeg er alene hjemme og bliver overfaldet af en kæmpe edderkop).

Men dræbersnegle er altså en pestilens. De ødelægger alt, hvad man har i haven, de er vildt ulækre og de formerer sig som sindssyge. Så jeg vil ikke have dem !

Jeg har fundet ud af, at man kan godt komme til at føre kampen, hvis man gør en ordentlig indsats.  For 2-3 år siden havde jeg tusindevis af dræbersnegle både i min lille rækkehushave og i mit sommerhus. I år har jeg kun fundet ganske få.

Her kommer mine råd

Genkend en dræbersnegl

Dræbersnegle – eller Iberisk skovsnegl – kan have forskellige farvenuancer af brun. De kan være nærmest sorte og helt lysebrune. Dem jeg kender – og som jeg tror der er flest af er rødbrune.

Hvis man skal dødsdømme en dræbersnegl, så er det jo vigtigt at have gode beviser. Der er sikre beviser, og så er der indicier.

Det sikreste bevis er den stribede “fodsål”, der ser ud som om den er syet på. Den kan  sommetider være svært at få øje på, hvis dræberen kryber sammen. Men hvis en snegl har stribet fodsål, så vil jeg sige, at den har tabt sagen.

Jeg håber, at du kan få øje på den stribede fodsål på mit billede herunder.

dræbersnegl2

Et indicium kan være, at der er mange snegle. Dræbersnegle har det med at klumpe sig sammen under for eksempel store blade eller andre gemmesteder. Det gør andre snegle ikke.
Og fordi de formerer sig så hurtigt, så kan der være rigtigt mange i en have.

Et andet indicium kan være appetitten. Dræbersnegle æder voldsomt meget. Man kan næsten ikke nå at blinke inden de har ædt ens nyplantede sommerblomster.

Der er især to snegle, der kan forveksles med dræbersnegle, og det er vigtigt at kunne kende forskel.

Sort og rød skovsnegl

Skovsnegle findes både i en sort og en rød udgave. De lever som regel i skove. Man ser dem sjældent i almindelige haver, medmindre man bor tæt på skov. Skovsneglen har ikke en tydelig stribet sål, som dræbersneglen, og der er som regel ikke særlig mange af dem.

Leopardsnegl

Leopardsnegl kaldes også for stor kældersnegl eller plettet gråsnegl. Som navnet antyder, så er den plettet. Pletterne kan også være som striber. Den er gråbrun med sorte pletter/aflange pletter.
Leopardsneglen har ikke en stribet sål, som dræbersneglen.

Leopardsneglen er en rovsnegl, og spiser gerne andre snegle og elsker dræbersnegleæg. Den ødelægger ikke haven på samme måde som dræbersneglen. Så selvom den nu heller ikke er særlig lækker, så er den til gengæld ikke nær så flittig til at formere sig, og derfor er den min ven

Udryd dræbersnegle

Jeg mener, at man kun bør slå dyr ihjel for føde og andre nødvendige formål. Og jeg går meget op i, at når man slår dyr ihjel, så skal man sørge for, at de ikke lider – og at de har haft et godt liv.
Om det er dobbeltmoral eller et nødvendigt formål at slå dræbersnegle ihjel kan måske diskuteres. Men jeg slår dem altså ihjel. Jeg synes nu stadig, at man skal sørge for at de ikke lider unødigt.

Jeg har hørt om mange metoder til at slå dræbersnegle ihjel.  Nogle af dem bliver jeg vildt forarget over. Jeg synes faktisk kun, at der er to metoder, der kan forsvares.

  • Saml alle de dræbersnegle du kan eller orker i en spand, og hæld rigeligt spilkogende vand over dem. De dør lige med det samme.

eller

  • Hak dræbersneglene over – helst over nakken – med for eksempel en spade, eller klip dem over med en saks. Det går også stærkt. Og man vænner sig til det.

Hvis du har rigtig mange, så er samle-metoden den bedste og hurtigste. Hvis du kun har nogle få stykker, så gider du nok ikke koge vand, og så er hakke-/klippemetoden god.

Man kan grave snegle-suppen ned i haven. En anden måde kan være at have en pose i spanden man samler i. Så kan man klippe et lille hjørne af posen og hælde vandet fra, når det er kølet af. Bagefter kan posen med sneglene smides i skraldespanden.

Naturlige fjender

Dræbersnegle har nogle naturlige fjender – udover mennesker. Nogle af dem kunne være:

  • Pindsvin
  • Solsorte
  • Leopardsnegle
  • Vinbjergsnegle
  • Høns
  • Gæs

Det ville være ideelt, hvis man kunne overlade opgaven til nogle af disse dræbersnegle-fjender. Men jeg tror ikke helt på det. De kan uden tvivl hjælpe, men når jeg har samlet dræbersnegle, så har jeg i perioder samlet 200 hver morgen og aften, og min mand lige så mange. Hvis vores dyre-hjælpere skulle spise så mange, så er jeg bange for, at der skulle være så mange af dem, at de ville gøre større skade på haven end dræbersneglene gør. Men det er da en sød og romantisk tanke.

Hold dræbersnegle væk

Som med så mange andre problemer, så er det bedre at forebygge end at helbrede. Så man kan også gøre en indsats ved at holde dræbersneglene væk.

  • Tørret mos. Man kan lave en bræmme af tørret mos rundt om for eksempel sine blomsterbede eller køkkenhave. Snegle kan ikke lide at kravle i tørret mos.
  • Sneglehegn. Der findes forskellige slags sneglehegn, som er gode til højbede.
  • Vandløb. Snegle kan ikke svømme.
  • Fysiske forhindringer. Sæt ben under dine krukker – ikke ude i kanten, men et stykke inde under. Snegle kan ikke så godt finde ud af at kravle med bunden i vejret.

 

No go

Som jeg har nævnt tidligere, så kan jeg blive vildt forarget over nogle af de metoder folk kan finde på at bruge i sin kamp mod dræbersnegle.

  • Gift, Der findes forskellige slags gift mod snegle. Nogle mennesker er helt kolde og bruger bare, hvad de kan få fat på. Andre bruger Ferramol og forsvarer sig med, at det er godkendt og ikke skader andre dyr. Jeg vil gerne gøre opmærksom på, at Ferramol også er mistænkt for at være skadelige for for eksempel pindsvin.
    Læs http://alken.dk/files/images/Ferramol-kritik.pdf
  • Salt. Dræbersnegle kan ikke tåle salt. De udtørrer og dør en langsom død.
  • Ølfælder. Dræbersnegle elsker øl, og  de drikker sig gerne stangberusede og falder ned i ølfælder og drukner. Jeg ved ikke helt, om det er en fed måde for en snegl at dø på, men det er faktisk ulovligt at drukne dyr.
    Derudover risikerer man at blive uvenner med sin mand, som gerne selv ville drikke sine øl.

 

DET SIGER LOVEN

”Dyr skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe.”
Dyreværnsloven § 1.

”Den, der vil aflive et dyr, skal sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt. Aflivning ved drukning må ikke finde sted.”
Dyreværnsloven § 13.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *